Zoek

Nieuws

Nieuws
Toekenning Fonds voor Cultuurparticipatie en Amsterdams Fonds voor de Kunst

Het Ricciotti ensemble is verheugd met toekenning van Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) en Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK).


Zowel het AFK als het FCP hebben onze aanvraag voor de periode 2021-2024 volledig toegekend en zetten daarmee de meerjarige ondersteuning voort. We danken beide fondsen voor het vertrouwen de ingeslagen weg te kunnen vervolgen. We zijn er trots op dat het Ricciotti ensemble met zijn rijke uitvoeringspraktijk 50 jaar na de oprichting nog altijd van grote betekenis is voor de maatschappij. Met deze toekenning ligt er opnieuw een stevige basis, om samen met onze geweldige orkestleden en met steun van onze trouwe Groupies, ook de komende jaren overal en voor iedereen te spelen.

Het FCP: “Het Ricciotti heeft met zijn unieke werkwijze een eigen gezicht op het gebied van presentatie en doelgroepbereik. Het ensemble ziet muziek niet louter als het uitvoeren van composities voor publiek, maar heeft een visie op muziek als verbroederend communicatiemiddel. Het Ricciotti ontwikkelt de orkestleden in lijn daarmee tot maatschappelijk betrokken musici die muziek inzetten voor een groter doel. Het ensemble betrekt het publiek daarbij op een geheel eigen wijze”.
“Daarnaast stimuleert het Ricciotti actief de dynamiek tussen amateurmusici, conservatoriumstudenten en professionals, wat interessante en waardevolle uitwisselingen tot gevolg heeft. Ricciotti onderscheidt zich daarmee binnen zowel de muzieksector als de keten van talentontwikkeling.”

Het AFK: “‘De commissie vindt dat Ricciotti, als enige straatsymfonieorkest in Nederland, getuigt van een stevige artistieke eigenheid die wordt gekenmerkt door muzikale veelzijdigheid, een avontuurlijke programmering, het spelen op locaties waar praktisch geen ander orkest komt en een sterke maatschappelijke betrokkenheid.” Het AFK waardeert het dat we ons op een “guerilla-manier altijd buiten de gebaande paden bewegen en onze jonge orkestleden bijbrengen dat er alternatieve manieren zijn om een breed publiek te bereiken”.

Voorts schrijft het AFK dat we opvallen “als organisatie die bewoners op pakkende en effectieve wijze weten te betrekken bij onze activiteiten”. Ook is de commissie positief over ons compositiebeleid waarbij jonge componisten en arrangeurs de kans krijgen om zich te ontwikkelen en waarmee we uitdragen dat klassieke muziek springlevend is. Tot slot zijn we erg verheugd dat het AFK onze visie en pilots op het gebied van diversiteit & inclusie als relevant, positief en ‘passend bij het artistieke verleden en de huidige tijdsgeest heeft beoordeeld’.

Tournee Blog

Wil je meer lezen over onze vorige tournees

klik dan hier