Zoek

Nieuws

Nieuws
Mini-serie Ricciottiando en Cuba

We worden tijdens Ricciottiando en Cuba twee tournees gevolgd door tv-maker Bas Westerweel en cameraman/editor Peter Bouwmans. Centraal staat de unieke missie en werkwijze van het Ricciotti en de dubbeltournee 'Ricciottiando en Cuba'.
Bekijk de afleveringen via de website, Facebook en Instagram @RicciottiEnsemble en via Twitter @Ricciottitweets.

Bekijk hier de derde aflevering
Bekijk hier de tweede aflevering
Bekijk hier de eerste aflevering
Het Ricciotti gaat naar Cuba, help je mee?
Bekijk hier de video


Heb je het al gehoord? Het Ricciotti gaat op avontuur naar Cuba! Als eerste Nederlandse symfonieorkest ooit zullen we tussen 10 en 19 november 2018 dit unieke land met een rijke muzikale traditie bezoeken en in 7 (speel)dagen meer dan 20 optredens voor én met de Cubaanse bevolking spelen.

Waarom naar Cuba? Het land leeft, net als het Ricciotti voor de muziek, we willen heel graag op tournee samen met de Cubaans-Nederlandse jazzpianist Ramón Valle en... het Ricciotti gaat graag naar plekken waar een symfonieorkest niet gauw komt. Symfonische muziek op straat? Ja ook de Cubanen staan daarvan te kijken!

We hebben nog niet al het geld bij elkaar om de tournee te dekken. We willen je vragen of je het Ricciotti wilt steunen met een financiële bijdrage. Groot of klein, we zijn overal blij mee!
Als bedankje zullen we je in december uitnodigen voor een swingende Cubaanse reünie met filmvertoning, live muziek en natuurlijk Cubaanse hapjes en drankjes.

JA, IK HELP GRAAG MEE!


Inzamelingsactie
Ook organiseert het Ricciotti speciaal voor alle jonge Cubaanse muzikanten die we daar gaan ontmoeten een inzamelingsactie. Dit keer gaat het niet om geld, maar om rieten, snaren, onderhoudsmaterialen voor alle soorten instrumenten en zelfs bladmuziek.
Door de politieke situatie op het eiland en het nog altijd geldende Amerikaanse handelsembargo, zijn dergelijke spullen niet te krijgen. We willen al die muzikanten verrassen door met dozen vol muzikale benodigdheden in Havana aan te komen. Heb je spullen die je kunt en wilt missen? Of heb je gouden contacten met leveranciers en weet je ze te verleiden tot sponsoring? Stuur dan even een mailtje naar alexander@ricciotti.nl om de praktische zaken en kansen te bespreken.


Alvast veel dank voor je steun!

Nagenieten van Ricciottiando en Cuba

Ricciottiando en Cuba zit erop. Wat was deze tournee een feestje, vol bijzondere locaties en geweldig publiek. Twee weken lang waren we overal welkom, van de IKEA tot Schiphol, van het AZC tot de gevangenis en van het bejaardentehuis tot het kinderdagcentrum. Alle locaties en iedereen in het publiek: ontzettend bedankt! Het was hartverwarmend om voor jullie allemaal te mogen spelen.

Nagenieten? Bekijk via onze social media de verschillende videoregistraties.

Bekijk hier ons spontane bezoekje aan de IKEA
Coen Stuit benoemd als nieuwe artistiek leider van het Ricciotti ensemble

Coen Stuit

Sarah Wijzenbeek

Coen Stuit nieuwe artistiek leider en dirigent Ricciotti ensemble

Het bestuur, kantoor en musici van het Ricciotti ensemble zijn verheugd te kunnen melden dat Coen Stuit de dubbelrol van artistiek leider en dirigent per 1 december op zich zal nemen. Met het vertrek van Leonard Evers is het Ricciotti ensemble in maart van dit jaar de zoektocht gestart naar een nieuw gezicht dat Nederlands bekendste straatsymfonieorkest de toekomst in kan leiden. Er is gekozen voor Stuit vanwege zijn energieke wijze van repeteren, frisse ideeën omtrent thema’s en repertoire en drang om symfonische muziek in nieuwe vormen naar het publiek te brengen. Met een achtergrond als professioneel klarinettist en als dirigent van vele amateur- en jeugdorkesten kan hij putten uit een groot repertoire om muziek en publiek dicht bij elkaar te brengen.

Coen Stuit (1981) was de afgelopen jaren actief als artistiek leider van o.a. Consortium Amsterdam en van verschillende kamermuziekseries waaronder in het Bethaniënklooster Amsterdam. Stuit studeerde zowel bachelor als master klarinet aan het Conservatorium van Amsterdam en was daarna als remplaçant werkzaam bij de grote Nederlandse orkesten zoals het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Noord Nederlands Orkest en Het Gelders Orkest. Verder maakte hij deel uit van talloze kamermuziekensembles in diverse samenstellingen. Als dirigent is Stuit momenteel verbonden aan diverse jeugd- en amateurorkesten zoals het Viotta jeugdorkest, het Vossius Gymnasium orkest en de Symfonische orkesten van Purmerend en Hoorn. Zijn directieopleiding volgde hij bij Rene Gulikers.

Als artistiek leider richt Stuit zich de komende jaren op een uitdagende programmering en op thema’s die aansluiting vinden bij allerlei specifieke doelgroepen alsook bij de samenleving als geheel. Zijn achtergrond in muziekeducatie en zijn ambitie om de presentatiewijze van klassieke muziek te blijven vernieuwen komen uitstekend van pas in zijn aanstaande rol bij het Ricciotti. Het orkest kijkt vol verwachting uit naar de komst van Coen Stuit en naar de eerste tournee onder zijn leiding in het voorjaar van 2019.

Coen Stuit neemt per 1 december officieel het dirigeerstokje over van Leonard Evers, die dan het Ricciotti ruim 5 jaar zal hebben geleid tijdens 15 tournees.

Winnaar Ricciotti's vijfde Grote Arrangeerwedstrijd bekend

Alisdair Pickering maakt beste symfonische Commodore 64-tune

Op zaterdagavond 14 april werd tijdens het slotoptreden van Ricciotti's Gametour de winnaar van Ricciotti's Grote Arrangeerwedstrijd bekend gemaakt. Alisdair Pickering won met zijn arrangement van de muziek uit Overlord de eerste prijs, een cheque van €1.500,-. De vakjury bestond uit Bob Zimmerman (componist en arrangeur), Jeroen Tel (gamecomponist) en Leonard Evers (artistiek leider en dirigent Ricciotti). De publieksprijs ging met maar liefst 60% van de stemmen naar Vera van der Bie en haar Overlord Tango.
Lees hier alles over de Arrangeerwedstrijd

Alisdair Pickering, winnaar Ricciotti's Grote Arrangeerwedstrijd

Gametour

Van 9 t/m 14 april zijn we op Gametour! Lees hier alles over de tournee, en wanneer we waar te vinden zijn.

Finalisten Ricciotti's Grote Arrangeerwedstrijd 2018 bekend!

In de afgelopen maanden hebben de arrangeurs hard gewerkt aan hun arrangement van Jeroen Tel's muziek voor de Commodore64. De jury, bestaande uit Bob Zimmerman, Jeroen Tel en Leonard Evers, heeft alle arrangementen met veel plezier bekeken en beluisterd. Uit alle inzendingen zijn 3 finalisten gekozen.
De finalisten zijn (in alfabetische volgorde): Vera van der Bie, Hinse Mutter en Alisdair Pickering.
Vera en Alisdair maakten beiden een arrangement van de muziek bij Overlord. Hinse heeft de muziek van Savage gearrangeerd.

Het Ricciotti speelt de drie finalestukken tijdens de finale op zaterdag 14 april, om 19.30u uur in de Amstelkerk in Amsterdam. Daarna worden de 1e, 2e en 3e prijs én de publieksprijs uitgereikt. Iedereen is van harte welkom!

Finalisten Arrangeerwedstrijd half maart bekend gemaakt

De deadline voor het inschrijven voor de arrangeerwedstrijd is gepasseerd en de jury verheugt zich op het beluisteren van alle arrangementen. De finalisten worden half maart bekendgemaakt!

Ricciotti dirigent wint Kersjes Stipendium voor jonge dirigenten

Met veel plezier kan het Ricciotti ensemble melden dat onze artistiek leider en dirigent Leonard Evers op 2 december het Stipendium voor jonge dirigenten krijgt uitgereikt door Het Kersjes Fonds in Het Concertgebouw Amsterdam. Met deze prestigieuze prijs krijgt Leonard de gelegenheid om zich verder te ontwikkelen als dirigent, iets dat uiteraard ook het Ricciotti ten goede zal komen. Van harte gefeliciteerd Leonard!

Tournee Blog

Let the workshops begin!
Na een nacht slapen waarin we helaas nog midden in de nacht wakker werden door de jetlag, stonden we op in een lekker warme, klamme kamer. In de woonkamer stond er ontbijt voor ons klaar met omelet, fruit en hele sterke koffie met suiker. Die koffie was wel nodig want vandaag gaan we beginnen aan de eerste workshops. We rijden in twee auto’s naar de locatie, dwars door het drukke Havana heen. De wegen zijn niet van de beste kwaliteit dus dat zorgt soms voor interessante capriolen op de weg.
Eenmaal aangekomen bij ‘Pojecto Quisicuaba’ (een goede doelen organisatie die o.a. scholen opzet) worden we hartelijk welkom geheten door Enrique, de directeur. De eerste workshop doen we met school kinderen van rond de 14 jaar. Erg spannend want nu begint het echt!!! De groep komt een beetje giechelend en voorzichtig binnen. Adrian begint de workshop met een kort woord over wie we zijn en wat we komen doen. Na een aantal spellen is het pauze. We bespreken wat we beter kunnen doen en wat goed ging. Na de pauze gaan we weer met volle energie verder.
De school is eigenlijk heel bijzonder want het is deel van een instituut dat ook daklozen, hiv patiënten, kinderen waarvan de ouders in de gevangenis zitten, etc. eten geeft. Dit is een van de 5 scholen die op deze manier werken in Cuba. Het is een heel tof concept in dit arme gedeelte van Havana.
Na de lunch die we daar in de school mochten nuttigen en het uitdelen van lunch aan de daklozen, stapten we weer in de auto om naar de volgende locatie te gaan. Op weg naar de locatie werden nog de laatste dingen bedacht voor de workshop. Maar eenmaal daar aangekomen waren we nog niet klaar met de voorbereiding. Met nog een half uur te gaan voor we mochten beginnen werden nu echt de laatste loodjes gelegd aan de workshop. Deze workshop zou nog wel eens helemaal te gek kunnen worden. We geven namelijk een workshop voor een kinderkoor bestaande uit ongeveer 60 kinderen.
Toen wij de tuin in kwamen lopen werden we met luid gegil en geschreeuw en geklap onthaald!! De kinderen waren razend enthousiast. Na veel klap spelletjes, namen spelletjes, concentratie spelletjes en uiteindelijk ook nog het leren van een Nederlands liedje, werd de workshop afgesloten met een optreden van het kinderkoor speciaal voor ons! De energie en schattigheid spatte er vanaf. Eenmaal terug in de auto spraken we nog wat na over de workshop maar onze ogen vielen wel al langzaam dicht. Nu nog even wat eten en een drankje doen en dan naar bed. Morgen is er weer een dag met een boel nieuwe ervaringen.

A week before the Ricciotti ensemble departs for Cuba, four members and conductor LEonard Evers alreay leave to Cuba, to give workshops on various locations where the Ricciotti will perform a week later. Read their first blogWritten by Douwe Nauta, Jochem van Hoogdalem, Stijn Brinkman and Adrian Vilaboa Martinez
Day 0 (travel day)
We are ready! We meet at Schiphol, where we get some flyers, posters and “good luck’s!” from Alex, just before boarding the plane at noon. After this the adventure is really on. In the airplane (standing in the isle) we work on the workshop material one last time and prepare the first workshop we will give in detail. We’re all a little nervous: the first workshop will be at 10 in the morning for a group of high school students, the day after arriving in Cuba.
When we land, a very enthusiastic Mariana is waiting for us at the airport, greeting us with hugs and kisses as we stumble out the arrivals hall on legs that have had a 10 hour flight. We greet some friends of Mariana that she has asked to drive us ‘home’. When we walk out the airport you can already feel the huge difference between Cuba and the Netherlands: it’s six in the evening there, however it is already dark. Also, it is raining, but still the temperature is a nice 24 degrees - and then it hits you: everywhere you look, you see them, hear them and smell them: gigantic extravagant American oldtimers cruising around. It makes for a very chaotic atmosphere, but strangely, the people are very calm and relaxed, far more so than at Schiphol. We get in 2 cars driven by Mariana’s friends Amado and Guillermo (slightly sad that they are ‘just’ old Lada’s) and as we drive, staring out of the windows we arrive at our ‘Casa’. It’s at the rue de la Presidentes, part of the richer neighbourhood of Havana, with a beautiful view over the street below.Although it is far past bedtime for us, in Cuba it is time to eat so we get persuaded by Mariana to have some Cuban drinks and dinner. Amado, who turns out to be an old neighbour of Mariana’s, joins as well. We end up at a very nice place that seems to serve everything we like so we start drinking cocktails and eat some of the local dishes (Cerdo Asada con Carbon - pig roasted on coal, with rice and beans), everyone is in a great mood, ready to start the week. At the end of the night, when Amado has just lovingly proclaimed that we are the sons he wishes he had always had, it is time to go home. After a long day, we happily fall down in our beds: a little nervous, a little overheated, but mostly really excited to be on this awesome adventure together.

Door Lotte Post - viool


Bij aankomst in het ziekenhuis voor kinderen met een hartaandoening hoorden dat we met vier kleine groepjes langs de kamers mochten, om daar voor de kinderen te spelen. Toen we binnenkwamen lagen ze met grote ogen te kijken. Het was echt prachtig om te zien hoe blij de kinderen werden van de muziek, ze waren zo aan het genieten! Een jongetje van een jaar of 10 vond het echt geweldig, en ik heb hem even op mijn viool laten spelen. Eerst ging hij er heel voorzichtig met zijn vingers over, daarna wilde hij wel proberen met de strijkstok. Hij vond het zo fantastisch! Even later speelden we in de kamer ernaast, en klom hij op zijn bed om te blijven luisteren en zwaaien. In de andere kamer zat een klein meisje in een schommelstoel naast het bed. Haar moeder zat ernaast, met tranen in haar ogen.

Het was zo ontzettend bijzonder om te zien wat het voor ze betekende, en wat het met hen deed. Maar ook voor ons was het heel bijzonder. Ik heb met het Ricciotti nog niet eerder zo’n ervaring gehad, het was zo intens, zo echt contact maken. Daarna hadden we een optreden in de centrale hal, voor patiënten, bezoekers en dokters. Het was echt een feestje, vol dansende dokters! Als je alleen zo’n optreden meemaakt is dat ook te gek, maar door het bezoekje aan de kinderen werd het echt een andere ervaring!