Zoek
Tournees

Op straat, in het asielzoekerscentrum, in verzorg- en verpleeghuizen, in het vliegtuig of de gevangenis, maar ook in het buitenland. Het Ricciotti ensemble speelt overal en voor iedereen symfonische muziek. Het Ricciotti ensemble bestaat uit 42 jonge enthousiaste professionele en amateurmusici. Sinds de oprichting in 1970 spelen we voor mensen die om welke reden dan ook niet of nauwelijks met live symfonische muziek in aanraking komen.

Lees meer over onze tournees
Nieuws
07.11.2022
Tour Andaluz: een geslaagde najaarstour!

Tour Andaluz! We blikken terug op een geslaagde najaarstour met solist Karin Strobos: negen dagen lang live symfonische muziek spelen juist voor diegenen die het niet vaak of nooit horen en als verrassing op ongewone plekken. We gaven 11 optredens in Nederland, 1 in de lucht en 27 optredens in Zuid-Spanje. Onze tourbus reed door het prachtige landschap van Andalusië en we stapten in en uit om optredens te geven in Torremolinos, Málaga, Almería, Jérez del Marquesado, Granada, Baza, Orce en Huéscar.

 Lees Meer
26.10.2022
Tourneeblog Tour Andaluz

Een dag uit het tourleven van... Benieuwd hoe een tourdag eruitziet als je in het Ricciotti speelt? Lees de tourneeblog van verschillende leden tijdens onze Tour Andaluz!

 Lees Meer
10.10.2022
Tour Andaluz: najaarstour bijna van start!

Het is bijna zo ver... Zondag 23 oktober begint onze langverwachte Tour Andaluz! Deze najaarstour gaat van start met 2 dagen optredens in Nederland - zondag 23 oktober en maandag 24 oktober - waarna we dinsdag 25 oktober naar het zonnige zuiden van Spanje vertrekken: Andalusië! Samen met solist mezzosopraan Karin Strobos zetten we onze missie voort. Welkom bij Tour Andaluz!

 Lees Meer
02.09.2022
Radio 1 interview: De Nacht van...Coen Stuit

Deze week was onze dirigent Coen Stuit te gast in het radio 1 programma 'De Nacht van'. Een uur lang praatte hij met presentator Elif Kan over de missie, de doelen, het ontstaan en de ervaringen van het Ricciotti ensemble.

 Lees Meer
01.08.2022
Tourneeblog: een dag uit het leven van orkestlid Mathilde

Vrijdag 29 juli
Op vrijdag begonnen we de dag in een kliniek voor mensen met psychische problemen en verslavingen. In de zonnige binnentuin begon het optreden met een geruststellende Schubert. Een warme, welkome sfeer werd gezet en langzaam maar zeker kwamen de cliënten uit hun kamers.

 Lees Meer
29.07.2022
Ricciotti in het Parool

Vandaag in Het Parool​: een interview met Ricciotti ensemble​!

 Lees Meer
11.07.2022
Ricciotti's Futuratour van start!

Ricciotti's zomertour is van start! Van 28 juli tot en met 6 augustus werpen we een blik op de toekomst. Hoe klinkt de muziek van de toekomst? Samen met onze solist, kamanchehspeler en componist Soheil Shayesteh, gaan we op onderzoek uit. Kom je ook?

 Lees Meer
27.05.2022
Ricciotti's Regenboogtour zit erop!

De Regenboogtour zit erop! Maar liefst 30 optredens in 6 dagen tijd. Ricciotti's tourbus reed weer als vanouds door het hele land om muziek overal en voor iedereen te brengen. Op nieuwe en voor het Ricciotti bekende locaties, zowel buiten als binnen, voor jong en oud. Diversiteit in gender en seksulaiteit werd feestelijk gevierd samen met onze spetterende solist Rikkert van Huisstede.

 Lees Meer
02.05.2022
Jubileumalbum "Durf te leven" is uit!

Vandaag, vrijdag 6 mei, komt ons langverwachte jubileumalbum Durf te leven uit! Met maar liefst 7 waanzinnige solisten met een mooie mix van achtergronden in klassieke muziek, latin, jazz-, pop- en wereldmuziek hebben we het album in vier succesvolle studio sessies opgenomen: Ellen ten Damme, Karsu, Henk Kraaijeveld, Ramón Valle, David Kweksilber, Tim Kliphuis en Karin Strobos. Luisteren en/of bestellen?

 Lees snel verder.
11.04.2022
Ricciotti's Regenboogtour komt eraan!

Jaaaa... het is zover: Ricciotti's Regenboogtour gaat bijna van start! Donderdag 5 mei t/m dinsdag 10 mei gaan we door het hele land weer op tour en spelen we alle kleuren van de Regenboog met onze spetterende solist Rikkert van Huisstede.

 Lees Meer
17.11.2021
Ricciotti's Gouden Jubileumsessies zitten erop!

Het zit er al even op. Ruim drie weken geleden rondden we de opnames van het jubileumalbum af. Wij kijken tevreden terug op een ongewone Ricciotti-week, met heel wat uren in de studio met bijzondere solisten én meer optredens dan we vooraf hadden durven hopen. Onze huisfotograaf Wout Nooitgedagt maakte weer een flink stel mooie foto’s, en zo kunnen we nog even nagenieten en jullie meegenieten!

 Lees Meer
02.05.2022
Jubileumalbum "Durf te leven" is uit!

Vandaag, vrijdag 6 mei, komt ons langverwachte jubileumalbum Durf te leven uit! Met maar liefst 7 waanzinnige solisten met een mooie mix van achtergronden in klassieke muziek, latin, jazz-, pop- en wereldmuziek hebben we het album in vier succesvolle studio sessies opgenomen: Ellen ten Damme, Karsu, Henk Kraaijeveld, Ramón Valle, David Kweksilber, Tim Kliphuis en Karin Strobos. Luisteren en/of bestellen?

 Lees Meer
Missie

Het straatsymfonieorkest Ricciotti Ensemble is er voor alle mensen en brengt muziek waar en wanneer dat maar kan. Wij vinden dat het kunnen luisteren naar live symfonische muziek voor iedereen toegankelijk moet zijn omdat we weten wat muziek kan doen met mensen. Muziek verbindt, maakt je vrij, kan je raken, doet je bewegen, nadenken en voelen. Muziek brengt mooie dingen teweeg in een samenleving en het zit in het DNA van ons orkest om proactief het mooiste en breedste repertoire te laten horen op locaties waar mensen wonen, werken en ontspannen.

 Missie
Hall of Fame

De Hall of Fame is een project dat de duurzame kracht van het Ricciotti in kaart brengt en biedt voorbeelden van oud-leden die in hun dagelijkse praktijk nog altijd het Ricciotti-gedachtegoed op hun eigen wijze uitdragen. Als vertrekpunt vertellen de volgende mensen/koppels/groepen waar ze nu staan, en wat ze in hun werkzaamheden nog altijd meenemen van hun ervaringen bij het Ricciotti Ensemble.

 Hall of Fame
Organisatie

Het Ricciotti ensemble is een orkest bestaande uit 43 jonge musici. Het heeft zich ten doel gesteld om symfonische muziek van kwaliteit te brengen op plaatsen waar deze normaliter niet klinkt.

 Organisatie
In Beeld

In 51 jaar Ricciotti-ensemble hebben we een enorme hoeveelheid foto's en video's verzameld. Op deze pagina laten we je de hoogtepunten per decennium zien, zodat je onze orkestrondes kunt herbeleven. Daarnaast kunt u enkele van de documentaires of de videoseries bekijken die zijn gemaakt met betrekking tot onze reizen naar speciale buitenlandse bestemmingen. Herbeleef het Ricciotti hier.

Het Ricciotti ensemble in 1970 met ons motto uit die tijd (en nog altijd actueel)

Fotograaf: Victor Nieuwenhuys
Steun ons

Het Ricciotti kan zijn missie enkel uitvoeren met de hulp van anderen. Ons principe dat ieder optreden gratis toegankelijk moet zijn betekent dat het geld dat nodig is om drie maal per jaar op tournee te gaan ergens anders vandaan moet komen. Gelukkig kan het Ricciotti al vele jaren rekenen op de steun van vele kleine en enkele grote financiële partners. Het Fonds voor de Cultuurparticipatie en het Amsterdams Fonds voor de Kunsten erkennen al vele jaren het belang van het Ricciotti in onze samenleving en hebben ook voor de komende jaren hun financiële steun toegezegd.


Het Ricciotti anno 2021 zit vol ambitie en om alle plannen mogelijk te maken blijven wij op zoek naar meer partners, groot en klein. Lees hier over onze plannen en wat wij voor elkaar kunnen betekenen.

Het Ricciotti ensemble in de Groene Engel te Oss, oktober 2015.

Hans Kreutzer
Audities

Ben jij enthousiast geworden over onze missie en wil jij met jouw talenten bijdragen aan een groter geheel? Zie jij de kansen die het Ricciotti jou biedt om door te kunnen groeien als musicus en als mens? Meld je dan aan voor de eerstvolgende audities. Op deze pagina vind je meer informatie over de aankomende audities, vacatures, het auditieproces, wat jij van het Ricciotti mag verwachten en wat wij van jou vragen.

 Auditions
Contact

Klik hier om contact op te nemen. Het kantoor is 5 dagen per week geopend, en vragen per mail worden binnen een paar dagen beantwoord. Heb je ideeën of suggesties? Laat het ons weten! Nieuwe ideeën zijn altijd welkom.